Naar inhoud

Dementievriendelijke gemeente - vermissingsdocument

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

In een dementievriendelijke samenleving kunnen personen met dementie zo lang als mogelijk autonoom leven. Maar mensen met dementie hebben vaak de neiging om te gaan ronddolen en kunnen zo gemakkelijk verdwalen. Dat dwaalgedrag komt zowel overdag als ’s nachts voor. Iemand met dementie moet niet heel erg verward zijn, om toch onverwacht in zijn eentje op stap te gaan.

Toch moeten mensen met dementie nog voldoende vrijheid krijgen. Betrek hen zeker bij de bespreking van de diagnose met de mogelijke risico’s op vermissing. Hulpmiddelen zoals GPS-trackers kunnen een oplossing zijn mits goed en vooraf besproken met de persoon met dementie.

 

Ook de Expertisecentra Dementie werken al enige tijd samen met o.m. Alain Remue van de Cel Vermiste Personen om mensen met dementie zo veilig mogelijk in hun eigen omgeving te laten wonen. Zij raden aan om een vermissingsdocument op te maken.

  • Dit document bevat alle nuttige informatie om een zoekactie te starten.
  • Door het document vooraf in te vullen, is veel kostbare informatie al verzameld en gaat er minder tijd verloren op het moment van een vermissing.
  • Mantelzorgers die zorgen voor iemand met dementie houden het (deels) ingevulde vermissingsformulier best zelf bij op een vaste plaats.
  • Je kan ook een kopie bezorgen aan de administratie van de verschillende hulpverleners.

 

Het vermissingsdocument en een stappenplan(protocol) kan je hieronder downloaden. Je kan het ook afhalen aan het onthaal van het Burgerhuis.

 

Meer info en tips over leven met dementie vind je in onze folder en magazine op de website van OCMW Lede.

Datum van het bericht: maandag 13 maart 2023